Vertrouwd en overzichtelijk

Doordat de opvang bij Kindercentrum Kruimeltje plaats vindt in een kleine groep met vaste begeleidsters is de opvang al snel vertrouwd en overzichtelijk. Om een goede ontwikkeling van het kind te stimuleren is een sfeer van veiligheid, vertrouwen en geborgenheid nodig. De opvangruimte is een open ruimte met verschillende materialen die aanzetten tot spel en ontdekken, maar ook tot rust en ontspanning. Vaste rituelen, duidelijke afspraken en regels helpen daarbij.  

Samen spelen

Tijdens het samen zijn wordt er geleerd hoe het is om samen te spelen, samen te delen, ruzie te maken, maar ook om het weer goed te maken. Door de verschillen in leeftijd is er altijd wel iemand om tegen op te kijken maar ook om iemand te helpen die jonger is. Er wordt gestimuleerd rekening te houden met elkaar, dus wanneer iemand alleen wil spelen mag dat. 

Interactie

Wanneer er samen gespeeld word, wordt er begeleid in de interacties met elkaar, verschil in taalvaardigheid maar ook verschil in sociale competentie. Door afspraken te maken hoe je met elkaar praat, welke woorden gebruik je wat kun je wel zeggen wat beter niet. En bij de jongere kinderen wanneer er een baby op de grond speelt kun je geen wilde spelletjes doen en de baby leert weer dat niet alles wat er leuk uit ziet zomaar afgepakt kan worden.

Ontwikkeling met uitdagingen

De kinderen worden op een natuurlijke manier uitgedaagd zichzelf te ontwikkelen door te zien wat er in aanleg aanwezig is en de ruimte te geven om dat uit te bouwen. Het kind krijgt de mogelijkheid te zijn wie hij/zij is, wanneer het verdriet heeft wordt het getroost en wanneer het boos is wordt geleerd hoe om te gaan met die boosheid. Daarbij wordt benoemd welke emotie er gezien wordt bij het kind, daarmee leert het kind zijn eigen emoties ontdekken. 

Het kind wordt gestimuleerd

Het kind wordt gestimuleerd zich zelf te verzorgen en daarin zelfredzaam te zijn. Handen wassen na het plassen, schoenen aan doen bij het naar buiten gaan, sjaal om bij koud weer enz.  

Er is veel ruimte voor natuurlijk ontdekken door gebruik te maken van natuurlijke materialen die alle zintuigen, de motoriek en de creativiteit van het kind stimuleren. Seizoen schatten (bloemetjes, takjes, eikels, sloot water, schelpen enz) worden op de groep gebruikt om mee te spelen, te bestuderen.

Speelgoed

Aanvullend is er verschillend materiaal en speelgoed aanwezig dat het kind kan uitdagen in zijn spel en kan stimuleren in zijn/haar ontwikkeling. Er zijn bv verschillende soorten puzzels beginnend van hout met noppen tot meerdere stukjes van karton. Maar ook houten blokken, Lego, Duplo, Barbie poppen, Playmobile, diverse spelletjes, knutselmateriaal, klei, verf, knuffels, poppen, verkleedkleren, buitenspelmateriaal enz.

Cognitief gestimuleerd

Er wordt cognitief gestimuleerd door voor te lezen, zelf te lezen, op ontdekkingstocht gaan in de natuur, knutselwerkjes te maken aan de hand van een thema. Maar ook het zelf ontdekken door eigen invulling te geven aan materiaal en tijd.

Boekstartlocatie

Sinds maart 2017 mag Kindercentrum Kruimeltje zich een officiële boekstartlocatie noemen. Dit houdt in, dat er dagelijks wordt (voor)gelezen aan de kinderen. Er is een leesplan opgesteld welke jaarlijks wordt bijgesteld en er is een voorlees coördinator opgeleid. Deze voorlees coördinator begeleidt de leidsters in het (voor)lezen op de groep, motiveert in het onderhouden van een goede leescultuur en fijne leeshoeken. Coördineert de contacten met de bibliotheek en coördineert het onderhoud en aanbod van de boekencollectie.  Er wordt gewerkt met thematasjes waarin boeken een belangrijke rol spelen. En ouders thuis gestimuleerd worden om met hun kind(eren) te gaan lezen en spelen rond deze thema’s. 

 

Home

Kindercentrum kruimeltje te Delfzijl, met oog voor de natuur. Kleinschalig en persoonlijk. Betaalbaar voor elke beurs.

Contact

 • Kindercentrum Kruimeltje
  Nieuweweg 14
  9934RC Delfzijl

 • Telefoonnummer: 05 96 56 85 00
  Bij geen gehoor: 06 29 49 07 74

 • E-mail:
  info@kindercentrumkruimeltje.nl

Openingstijden

Ma 07:00 - 18:00 uur
Di 07:00 - 18:00 uur
Wo 07:00 - 18:00 uur
Do 07:00 - 18:00 uur
Vr 07:00 - 18:00 uur
Za gesloten
Zo gesloten

Willekeurige foto's

Wij zijn aangesloten bij:

boink kinderopvang

Wij leiden vakmensen op | Erkend leerbedrijf